Hvad vi har læst

Klima-, Energi- ofg Forsyningsminesteriet følger op de danskernes klimaaftryk. For nyligt har de udgivet 2021 udgaven af rapporten. Rapporten fremhæver at klimaaftrykket er faldet med 25%.

Photo by Anna Shvets from Pexels

Danmarks forbrugsbaserede klimaaftryk er faldet med 25 pct. (ift. 1990), selvom forbruget og væksten er steget Danmarks forbrugsbaserede udledninger er reduceret med 25 pct. fra ca. 82 mio. ton CO2 e i 1990 til ca. 61 mio. ton CO2 e i 2019 ekskl. udledninger fra arealændringer. I samme periode er det danske forbrug steget betydeligt, og en krone brugt på forbrug i 2019 er således forbundet med færre udledninger end en krone brugt i 1990. 

Global Afrapportering 2021 – Danmarks forbrugsbaserede klimaaftryk 

Vores vurdering

Det er positivt at klimaaftrykket falder. Når det er sagt, er der ingen grund til at have hænderne op over hovedet. Udsagnet kan nemlig ikke stå alene, men skal ses i en holistisk kontekst. Der er mange supplerende fakta, nogle af de helt væsentlige er:

Danmarks CO2e udledning kan følges på flere hjemmesider. Climate Trace er en af dem; ifølge denne hjemmeside ligger nogle af de store sektorer på et stabilt niveau, herunder: landbrug, industri, olie & gas.

Man kan ikke vurdere på CO2 aftryk alene. Man skal se på det samlede forbrug af jordens ressourcer. Earth Overshoot Day er en organisation det ser på hvordan de enkelte lande bruger jordens resources. De udtrykkes som overshoot day, den dag på året hvor man har brugt de resources som jorden kan tilvejebringe i løbet af et år. Danmarks overshoot day er den 28. Marts, vi ligger som nummer 6 på listen.

Country Overshoot days (credit “Global Footprint Network www.footprintnetwork.org”)

De bagved liggende data kan findes på Global Footprint Network. Tallene er gjort op til 2017, men der kommer en update i løbet 2022.

Our blog posts / Critical reviews

Must read articles / must see videos

Knowledge base

Læs mere på internettet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *